Facebook Pixel
WA button WA button

LUNI-VINERI: 10-17

+40 741 333 615

 
PASTIFICIO DEI CAMPI

Regiunea si tara: Gragnano, Italia

 

Cele mai bune paste din lume…

 

100% produs Italian…

Pastificio dei Campi ia nastere in anul 2007, ca urmare a initiativei si dorintei de inovare ale tinerilor proprietari ai traditionalului producator Pastificio di Martino, fondat in Gragnano, in anul 1912. Aceasta mica intreprindere, situata intr-o zona cu adevarat magica pentru obtinerea pastelor, nu produce decat maximum 30 de chintale zilnic, fiind o gama de paste in editie limitata, destinate unui public gourmet, ca un simbol al artei culinare italiene.

Graul nostru, aurul nostru

Adevarata bogatie a companiei Pastificio dei Campi sta in graul pe care il cultiva.

Chiar inainte sa ia nastere proiectul, Pastificio dei Campi a revolutionat conceputul producerii graului dur semolina, incepand cu pregatirea pamantului in care se cultiva. Intr-o regiune istorica, recunoscuta pentru cultivarea graului dur – Puglia – Pastificio dei Campi a apelat la fermieri locali pentru a produce un soi de grau extrem de bogat in nutrienti, fara utilizarea fertalizatorilor chimici, folosind doar metode traditionale. Sacrificand obtinerea de cantitati mari si utilizand rotatia culturilor la 3 ani, pentru a preveni demineralizarea solului care apare din cauza monocultivarii, au asigurat garantia calitatii si, in acelasi timp, au revolutionat conceptul trasabilitatii pe tot parcursul fluxului de productie.

Certificarea 100% produs Italian este un alt element care defineste completa transparenta si trasabilitate a pastelor di Gragnano IGP, produse de Pastificio dei Campi. Toti consumatorii au acces pe website-ul companiei la aceste date. (https://www.pastificiodeicampi.it/tts.php)

 

Interpretarea moderna a unei traditii de secole

Maiestria creativa si respectul pentru traditie sunt pilonii filozofiei Pastificio dei Campi

Pastificio dei Campi este localizata in Gragnano, o regiune exceptionala pentru productia de paste. Dorinta Pastificio dei Campi este sa restaureze si sa pastreze traditia productiei pastelor di Gragnano IGP si asta prin incurajarea maiestriei creative si a metodelor de productie traditionale, asigurand ingredientelor si procesului de productie tot timpul de care au nevoie, pentru a iesi in final un produs de exceptie, cele mai bune paste din lume, conform Forbes. 

 

Design si inovatie

Ambalajul care contine excelenta

Pare ciudat sa vorbim despre inovatie intr-un concurs culinar. Te poti intreba care este legatura intre design si paste. Pentru Pastificio dei Campi este o legatura foarte stransa. Ambalajul pentru fiecare tip de paste este studiat cu atentie; in spatele ambalajeului fiecarui produs sta un vis, o idee, un scop. Asta ca sa aduca 500 ani de istorie in productia de paste la viata, pentru a da o fata celor care se afla in spatele productiei de paste, pentru a vorbi despre intregul proces de productie, cu imagini si idei reprezentative imprimate pe fetele ambalajului.

Pastificio dei Campi au ales un amabalaj robust, pentru a pastra produsul in conditii optime, dar in acelasi timp care sa fie reprezentativ pentru angajamentul companiei in materie de transparenta si responsabilitate sociala, simbolizand respectul pentru angajati, care reprezinta cheia succesului lor.

 

Premiul “Compasso D’Oro”: Mentiunea de onoare

O mare victorie adusa de o forma scurta

Si nu doar ambalajele Pastificio dei Campi sunt legate de lumea designului. In 2014, Pastificio dei Campi obtinand mentiunea de onoare la concursul Compasso D’Oro pentru pasta compotto, rezultatul colaborarii dintre Giuseppe di Martino si designerul Mauro Olivieri.

 

 

Istorie si traditie

500 ani de pasiune

Pastele sunt fara echivoc cel mai cunoscut si exportat produs Italian, in mod special, iar Gragnano, cu clima temperata si usor umeda, a asigurat cele mai bune conditii pentru productia lor, de multe secole.

Inca din secolul al XVI-lea dateaza primele scrieri despre o industrie timpurie a pastelor, care cu timpul va creste intratat incat in secolul al XVIII-lea orasul a fost redesenat pentru a crea Via Roma, destinata a usura trecerea brizei umede a marii si a maximiza expunera la soare, creand astfel conditii optime pentru a usca pastele.

Pana la inceputul secolului al XIX-lea orasul Gragnano a devenit celebru in toata lumea pentru calitatea macaroanelor, produse in acele zile in mai mult de 70 de fabricute, numar care va creste la 100 pana la mijlocul aceluiasi secol.

In secolul XX a venit industrializarea, inovatia technologica si cresterea productiei.

Noul mileniu a incununtat munca celor din Gragnano, in 2013 Pasta di Gragnano obtinand marca IGP, certificarea europeana pentru povestea lor exceptionala.

 

 

IGP – Indicatie geografica protejata

Incepand cu 11 Octombrie 2013, pastele din Gragnano sunt protejate de furt si fraude de marca IGP

IGP (Indicatie geografica controlata) garanteaza provenienta si calitatea produsului – in cazul pastelor din Gragnano – confirma secole de traditie. Recomdanarile Comisiei Europene definesc anumite criterii, dincolo de localizarea facilitatilor de productie in Gragnano, cum ar fi utilizarea exclusiva de grau dur semolina si apa din surse locale; folosirea unor matrite pentru uscarea pastelor (bronze die), care asigura productia unei paste mai poroase si mai putin dense, care fac ca pastele sa nu isi reduca dimensiunile in timpul uscarii; uscarea pastelor la temperature intre 40 si 80 grade, pentru un timp de la 6 la 60 ore, in camera statica sau in tuneluri de aer cald; ambalarea in maxim 24 de ore la locul de productie.

Pastele Gragnano IGP trebuie sa fie ambulate in cutii de carton sau pungi transparente, folosind doar materiale reciclabile, obtinute din plante, aprobate prin regulamentele europene.