Facebook Pixel
WA button WA button

LUNI-VINERI: 10-17

+40 741 333 615

 
CLETO CHIARLI

Regiunea si tara: Modena (Reggio Emilia), Italia

O istorie inceputa in anul 1860

Cu un an inainte de unificarea Italiei, Cleto Chiarli avea deja ideea; osteria familiei mergea bine, iar Lambrusco era foarte aprociat, fiind produs pentru cei instariti. Succesul a facut sa renunte la restaurant si sa devina un producator de vin dedicat. Asa a ajuns Lambrusco a lui Charli sa se faca cunoscut in anii de inceput a vinurilor spumante italiene. Recunoasterea a venit cand crama Cleto Chiarli a obtinut la Expozitia Universala de la Paris, din anul 1900, care a adunat 50 milioane de vizitatori, premiul "Mention Honorable" chiar in patria bautorilor de Champagne.

Au urmat ani care au adus o expansiune comerciala extraordinara, multumita abilitatii companiei de a inova, dezvoltarii rutelor de transport si apartiei unei clase de mijloc care incepe sa aprecieze vinul spumant, modern si de calitate. Sub conducerea lui Anselmo, fiul lui Cleto, productia depaseste un milion de sticle, intr-o perioada cand Lambrusco se fermenta direct in sticla, iar prelucrarea se face exclusiv de mana. Crama incepe sa exporte in Europa, Statele Unite si America de Sud.

Al doilea razboi mondial a adus distrugere in Modena. In primavara lui 1944 bombardamentele distrug fabrica aproape in intregime, iar activitatea este intrerupta si reluata in 1946, dupa reconstructie.

Dupa 1946 compania este condusa de fii lui Anselmo, Giovanni si Giorgio care dupa reconstructie si datorita entuziasmului si boom-ului economic post razboi reusesc sa mareasca productia la 4 milioane de sticle pana in 1950. In 1959, prima crama din Emilia incepe sa foloseasca o noua metoda de fermentatie, metoda Charmat, care permite obtinerea unui vin mai armonios, mult mai parfumat si fructat. Vinurile spumante devin obisnuinta pe mesele italienilor si nu doar la ocazii speciale, Charli devenind un producator important in acest segment.

Incepand cu anii '70, odata cu aparitia regiunilor si a marilor personalitati, precum Veronelli, Soldati, Buonassisi, Carnacina, Brera, apar tot mai multe referiri la gastronomia si vinurile italiene si se naste un curent care va duce la un nivel foarte ridicat de rafinament al consumatorului.

Tot in anii '70, competitia intre producatorii de vinuri se ascute asta si datorita succesului Lambrusco; apar tot mai multi producatori care propun vinuri de calitate indoielnica. Chali ramane fidel ideii lui Cleto, fondatorul cramei: vinul trebuie sa ramana expresia regiunii din care provine si trebuie produs fara niciun compromis. Productia cramei ajunge la 20 de milioane de sticle, din care 50% este Lambrusco DOC.

O noua etapa importanta in lungul drum al Chiarli se petrece in anul 2000, 140 de ani de la infiintare, cand fratii Chiarli dau viata unui vis: acela de a crea o crama unde imperativul este cautarea perfectiunii fara compromisuri. Potentialul sta in soiuri extraordinare, cinci generatii de producatori de vinuri, locuri cu o istorie bogata, inconjurate de vii. Astfel, in interiorul complexului Villa Cialdini, o crama moderna ia nastere, unde cea mai avansata tehnologie, intotdeauna folosita in acord cu specificul fiecarui soi individual, da nastere unor vinuri de o calitate exceptionala din struguri precum Sorbara, Gasparossa sau Pignoletto. In curand atentia si premiile principalelor publicatii italiente despre vinuri si recunoasterea institutilor internationale aduc includerea produselor cramei in "Top 100 Wine Spectator", varianta moderna a "Mention Honorable" din 1900. 

 

6 Articole rezultate

6 Articole rezultate