Facebook Pixel
WA button WA button

LUNI-VINERI: 10-17

+40 741 333 615

 

 ~ ITALIA ~

 

Cand te gandesti la Italia, te gandesti la vacanta. Italia este o tara cat o lume. Cu un peisaj variat, cu un contrast interesant intre nord si sud, atat din punct de vedere cultural, cat si gastronomic. Un circuit prin Italia, este o calatorie in timp, o incursiune in istorie. Orasele si locurile prin care treci sunt incarcate de povesti, adevarate muzee in aer liber. Dar nu poti sa nu te gandesti la Italia, fara sa ai in minte gastronomia italiana.

   

  ~ GASTRONOMIA ITALIANA ~

 

Espresso-ul italian, uleiul de masline presat la rece, cel mai important ingredient in toate preparatele din Toscana, paste cu tot felul de sosuri delicioase, un vin rosu sau alb DOC, painea proaspata, care insoteste aproape orice preparat sau uscata, pe care o regasesti in salata “Panzanella” cu ceapa si rosii sau supa “Pancotto”, pizza napoletana etc. sunt doar cateva din deliciile bucatariei italiene autentice. Bucataria italiana a influentat cultura gastronomica din lumea intreaga si este vazuta de multi ca o forma de arta. Vinul, branzeturile, pastele sunt ingrediente importante si aproape ca nu lipsesc niciodata de pe masa italienilor. Pastele, de diferite forme si dimensiuni, fie ca vorbim de penne, spaghetti, linguine, fusilli sau lasagna, ocupa un loc central in istoria gastronimica italiana.

 

Pentru italieni, mancarea nu este doar o necesitate, ci un eveniment, o experienta traita in comunitate sau cu familia.

 

Adunarile de familie sunt o obisnuinta si sunt centrate in jurul mesei si a mancarii. Bucataria italiana difera de la o regiune la alta, fiecare regiune fiind renumita pentru altceva. Spre exemplu, ceea ce multi dintre noi vedem ca mancare italiana, cum ar fi pizza sau pastele, vine din sudul italiei. In nord, ingredientele comune difera. Pestele, cartofii, orezul, carnatii, carnea de porc sau diferitele branzeturi, ocupa locul central. Retetele de paste cu sos de tomate sunt la fel de populare precum cele de paste umplute, mamaliga sau risotto-ul. In sud, tomatele domina retetele, si sunt fie servite proaspete, fie sub forma de sos. Bucataria din sud include de asemenea capere, ardei, masline si ulei de masline, usturoi, anghinare, vinete sau branza ricotta. Vinul este, de asemenea, o parte importanta a culturii italiene, iar Italia se lauda cu unele dintre cele mai faimoase vinuri din lume; cele mai vechi inscrisuri despre vinul italian au fost de curand descoperite intr-o pestera din apropierea coastei sudice a Siciliei.

         

           

 

  ~ ALEGEM CALITATEA ~  

 

Ridicarea standardului de viata a adus cu sine o abundenta de optiuni si in ceea ce priveste mancarea. Pentru ca produsele alimentare sunt din abundenta, ne permitem sa alegem in functie de anumite criterii subiective personale, dar oare aceste criterii nu ar trebui fie in stransa legatura cu calitatea, cu asigurarea nutrientilor necesari, fara a abuza de mancarurile ultra procesate? Calitatea alimentara a fost definita ca fiind un anumit grad de excelenta care include caracteristici precum gustul, aspectul si continutul nutritiv. De asemenea, am putea spune ca atunci cand ne gandim la calitate, ne gandim la calitatile care au semnificatie si sunt acceptate de fiecare dintre noi. Cu toate acestea, acceptarea poate fi un criteriu foarte subiectiv. De regula, calitatea este in stransa legatura cu pretul produsului si asta pentru ca obtinerea unui produs de calitate necesita resurse de prima calitate, timp si experienta. Alegerea noastra nu ar trebui sa fie centrata in jurul pretului, ci mai degraba in jurul valorii (valoarea vazuta ca un raport intre pret si calitate). Astfel, produse alimentare mai scumpe pot aduce o valoare mai mare, daca calitatea pe care o ofera este ridicata. Pentru noi, un produs alimentar de calitate trebuie in final sa conduca la imbunatatirea starii de sanatate a celui care il consuma, iar asta ar trebui sa fie singurul criteriu in alegerea unui aliment pentru toata lumea. Garantia calitatii este asigurata de valorile fiecarui producator si in general este o reflexie a acestor valori.

 

Noi, cei de la La Botteghina, ne mandrim ca in portofoliul nostru si-au gasit loc doar producatori cu traditie, cu o istorie care se intinde pe cateva secole, care pun pret pe oameni si care produc cu pasiune si in deplin respect pentru natura si ciclurile ei.

 

  ~ POVESTEA LA BOTTEGHINA ~

 

La Botteghina s-a nascut in pandemie, dar povestea ei incepe mult mai in urma, odata cu primele noastre vacante in Italia. Iar cu fiecare vacanta petrecuta acolo am mai adaugat cate o caramida proiectului nostru. Inca de la inceput am fost cuceriti de cultura gastronomica italiana si de cate ori ne intorceam acasa, gandul ne ramanea tot acolo. Mancarea ocupa un loc central in viata intima a italienilor, iar masa este un eveniment social, adunand familia sau comunitatea in jurul ei. Aceste lucruri ne-au inspirat, poate si pentru ca si noi le pretuim. Am avut si sansa de a fi in preajma celor care creaza cu pasiune experiente unice in templul gastronomiei mondiale, Osteria Francescana. Am fost fascinati de tot ce se intampla acolo. Bucuria profunda cu care este primit fiecare oaspete, experienta totala, deopotriva gastronomica, dar si culturala, de care are parte, energia locului.

 

  Din aceste experiente s-a nascut La Botteghina.

 

Cu ajutorul prietenilor din Italia am selectat cele mai bune ingrediente, de la cei mai buni producatori italieni, furnizori ai marilor restaurante, printre care si Osteria Francescana. Ne-am dorit ca cei pasionati de bucataria italiana si de home cooking sa aiba la dispozitie cele mai bune ingrediente, iar preparatele lor sa fie un rasfat pentru ei sau cei apropiati lor, familie sau prieteni. Nu vom face niciodata rabat de la calitate, tot ceea ce punem in rafturile magazinului nostru trebuie sa fie la superaliv. Ne dorim sa crestem si sa ne maturizam, dar avem nevoie de ajutorul vostru, intreaga comunitate de prieteni; si inca de pe acum va multumim pentru asta.

 

Cu drag,

Catalina & Razvan ♥