Nimic nu intrece o reteta delicioasa de paste, acompaniata de un pahar de vin la temperatura potrivita. Pentru o experienta totala, pastele ar trebui consumate impreuna cu un vin care sa completeze aroma sosului.

Fie ca vorbim de un sos pe baza de tomate, un sos alb corpolent si cremos sau un sos pesto, un vin bine ales va duce preparatul la un alt nivel.

Nu stii cum sa alegi vinul? Nu este nicio problema. Din acest articol vei afla tot ce trebuie sa stii despre cum sa faci alegerea potrivita.

 

Asocierea vinului cu pastele

In ghidul nostru vei descoperi sase retete italiene de paste, cele mai cunoscute si vinurile potrivite pentru aceste retete. In timp ce aceste alegeri pun in valoare aromele fiecarui preparat, iti recomand sa nu te limitezi doar la ele, fii liber sa experimentezi si sa cauti asocierea care ti se potriveste si care este pe gustul tau.

Iar acum, hai sa vorbim despre cateva asocieri potrivite, ce zici?

paste cu tomate

Retete de paste pe baza de tomate

Pentru ca retetele de paste pe baza de tomate sunt acide, este recomandat sa le asociezi cu un vin rosu,  mediu corpolent. Daca vinul nu are aceeasi aciditate ca si sosul, va trece neobservat. Iti recomandam pentru aceasta reteta sa alegi un Cabernet Sauvignon sau un Zinfandel. Daca adaugi mai multa consistenta sosului, spre exemplu o consistenta similara unui sos pe baza de carne, alege un vin mai corpolent.

Pairing: Cabernet Sauvignon, Zinfandel, Grenache, Merlot, Sangiovese, Rosso di Montalcino.

 paste cu branza

Retete de paste pe baza de branzeturi

Aproape orice vin poate fi asociat cu retetele de paste pe baza de branza, asa ca asocierile pe care poti sa le faci sunt infinite. Dar ca sa iti faci o idee ce tip de vin ar complimenta o astfel de reteta, iti spunem ca un vin alb, putin corpulent, precum Chardonnay, va pune in valoare cremozitatea sosului de branza. In acelasi timp, vinuri rosii usoare, precum Pinot Noir, se combina ideal cu pastele cu sosuri pe baza de branzeturi dure, cum ar fi Spaghetti Carbonara.

Pairing: Chardonnay, Reisling, Pinot Noir, Sangiovese, Pinot Bianco

paste cu fructe de mare 

Retete de paste cu fructe de mare

Daca vorbim despre linguine cu scoici sau spaghetti cu creveti, atunci un vin alb, mediu corpulent, este alegerea ideala. Pentru a nu coplesi prospetimea si aroma fructelor de mare, alege un vin alb vioi, precum Pinot Grigio.

Pairing: Pinot Grigio, Grenache Blanc, Rosé, Chardonnay Verdicchio, Muscadet, Chablis 

paste cu pesto

Retete de paste cu sos pesto

Vinurile usoare sau cu o corpolenta medie se asociaza foarte bine cu majoritatea retetelor cu sos pesto. Principalul element al acestor retete sunt ierburile: patrunjel, coriandru, menta, busuioc. Astfel ca vinuri seci, precum Verdicchio, Soave sau Gavi, complimenteaza foarte bine gustul “ierbos”, “de pamant” al sosului pesto. Pentru un sos pesto rosu, opteaza pentru un vin rosu mediu corpulent, cum ar fi Merlot sau Sangiovese.

Pairing: Verdicchio, Soave, Gavi, Merlot, Sangiovese, Teroldego

 paste cu legume

Retete de paste pe baza de legume

Cum sa nu iubesti Pasta Primavera cu legume proaspete? Pentru a sublinia prospetimea legumelor si a le pune in valoare parfumul, alege un vin alb sec, floral, precum Soave sau Sauvignon Blanc.

Pairing: Soave, Sauvignon Blanc, Chardonnay

paste all'arrabbiata

Retete picante de paste

Alegerea neinspirata a vinului pentru retetele de paste pe baza de sosuri picante poate coplesi preparatul si strica toata savoarea. De asta, pastele cu sosuri picante, bine aromate, cum ar fi Arrabiata, Aglio, Olio e Pepperoncino sau Puttanesca trebuie asociate cu un vin taios, vioi. Poti sa alegi fie un vin alb sec, cum ar fi un Reisling sau un vin rosu usor, precum Zinfandel.

Pairing: Asti, Lambrusco, Reisling, Zinfandel, Vouvray