Alegerea unui ulei de masline intr-un magazin sau online poate fi o sarcina dificila, dar daca urmezi cateva principii de baza, te asigur ca vei face alegerea corecta.

Alegerea corecta: EVOO cu concentratie ridicata de polifenoli

ulei de masline extra virgin polifenolic

EVOO este cea mai inalta clasificare pentru un ulei de masline.  Denumirea EVOO inseamna ca uleiul nu prezinta niciun defect de gust sau aroma sau solventi adaugati si ar trebui sa se apropie de gustul maslinelor proaspat recoltate.

EVOO este de fapt uleiul de masline in cea mai pura forma posibila. Mai simplu, maslinele sanatoase sunt presate imediat cum sunt recoltate, iar extractia trebuie realizata doar pe cale mecanica, fara interventia unor agenti chimici. Apoi, la fel de important este si modul in care este depozitat, pastrat uleiul de masline.

Factorii cei mai importanti care afecteaza calitatea uleiului de masline sunt:

♠ Calitatea maslinelor

♠ Timpul si modul in care se depoziteaza maslinele intre recoltare si presare

♠ Metoda de extractive (temperatura, solventii etc.)

♠ Depozitarea si pastrarea uleiului de masline

In aceste zile, rafturile supermarketurilor sunt pline cu diferite sortimente de ulei de masline extravirgin. Dar fara sa le poti gusta, poate parea dificil sa le evaluezi calitatea. Cu toate astea, daca inveti sa citesti corect eticheta, vei obtine suficiente informatii despre un produs ca sa faci alegerea corecta.

cum aleg un ulei de masline

Originea

Un ulei de masline de calitate ar trebui sa fie imbuteliat in locul in care au fost recoltate si presate maslinele, respectiv in aceeasi tara. “Produs in Italia” nu indica cu certitudine ca maslinele au fost recoltate si presate in Italia, ci doar ca a fost imbuteliat acolo.

Presat la rece

Asta confirma ca nu a fost folosita nici o sursa de caldura la extractia uleiului din masline. Adaugarea de caldura in procesul de extractie permite producatorilor sa extraga mai mult ulei din masline, dar, in acelasi timp, distruge parfumul si aroma delicate si atat de apreciate ale unui ulei de masline extravirgin de calitate. A se nota ca presat la rece inseamna ca temperatura nu depaseste 27 de grade Celsius.

Vechimea

O sticla de ulei de masline extra virgin de calitate ar trebui sa aiba pe eticheta data extractiei sau data vanzarii (de regula nu mai mare de un an de la momentul extractiei), astfel incat sa cunosti vechimea lui. Spre deosebire de vin, uleiul de masline nu se invecheste bine. Daca il depoziteti corespunzator, departe de lumina si caldura (niciodata langa o sursa de caldura), un ulei de masline de calitate nu se va rancezi. O regula de bun simt ar fi sa nu cumperi mai mult decat consumi intr-o luna, pentru a avea un ulei de masline proaspat.

Culoarea

In ciuda inclinatiei noastre naturale de a asocia o culoare bogata, contrastanta cu o savoare si o calitate mai bune, culoarea uleiului de masline nu este un bun indicator al calitatii. De fapt, uleiurile de masline extra virgine pot avea o culoare care variaza de la un verde intens pana la un galben auriu stralucitor. Aceasta paleta de culori se datoreaza nivelului de clorofila din masline, de la momentul presarii.

Uleiul de masline pur sau light

Aceste sortimente sunt tratate termic, rezultatul fiind un ulei cu o aroma neutra, o alegere populara pentru copt sau prajit, datorita punctului de afumare mai ridicat. Este important de notat ca aceste uleiuri vin cu aceleasi beneficii pentru sanatate (in ceea ce priveste grasimile bune, care reduc nivelul de colesterol) ca si uleiul de masline, dar nu vin si cu acelasi nivel de antioxidanti.

Gustul

Un ulei de masline extra virgin de calitate poate avea o varietate de arome (picant, floral, fructat, untos, cu aroma de nuci sau de plante), dar care pot fi apreciate doar olfactiv sau gustativ, nu doar privindu-l. Un ulei de masline de calitate va avea un gust curat si proasptat si nu va lasa o senzatie de reziduu cand este inghitit. Aromele pot fi subtile sau assertive, dar niciodata extrem de puternice, intrucat asta indica rancezirea. Cuvantul Italian amato este folosit sa descrie efectul asteptat la inghitirea unui ulei de masline extra virgin de calitate: un gust final de piper, care incepe pe limba, iar apoi migreaza spre spatele gurii.

Autenticitatea

Sunt o multime de uleiuri de masline extra virgine contrafacute. Multe uleiuri de masline extra virgine sunt amestecuri de uleiuri de masline de calitate inferioara, multe dintre ele nici macar nu sunt originare din locul in care pretind ca au fost produse. Pentru a fi extra virgin, un ulei de masline trebuie sa fie obtinut exclusiv prin presare la rece, fara tratamente termice sau chimice. De asemenea, pentru a fi EVOO, un ulei de masline trebuie sa treaca mai multe teste. O evaluare organoleptica verifica defectele, in timp ce alt test verifica nivelul de aciditate, care nu poate depasi 8% la presa.

In concluzie, ce ulei de masline ar trebui sa cumperi/folosesti?

Raspunsul este unul simplu, un ulei de masline polifenolic, adica un EVOO cu o concentratie ridicata de polifenoli, atat daca vrei sa il folosesti ca un condiment, cat si pentru gatit. Dincolo de beneficiile pe care le ofera pentru sanatate, te vei bucura si de aroma lui fructata.

Dar atentie, EVOO cu concentratie ridicata de polifenoli este un ulei cu un pret ridicat. Pretul unui astfel de ulei ar trebui sa se inscrie intre 150 ron/l si 400 ron/l. Asta nu inseamna ca trebuie sa il alegi pe cel mai scump, asteptandu-te la cele mai multe beneficii pentru sanatate. Asa ca, fii rezonabil si alege unul scump, dar cu un pret totusi rezonabil, nu trebuie sa te ruineze. Aminteste-ti ca echilibrul este cheia.

Fii atent la uleiurile ietine, intrucat pot fi ieftine din foarte multe motive.

Daca te intereseaza in principal sanatatea si bagajul nutritional pe care ti-l ofera, cu siguranta EVOO polifenolic este unica alegere. Chiar daca pretul este mai ridicat, acesta vine cu un bagaj nutritional si de sanatate important si pentru ca doza zilnica recomandata este de aproximativ 25 ml/zi (aproximativ 3-4 linguri), ar trebui sa iti ajunga pentru aproape o luna.

Recomandarea noastra

Cand vine vorba de uleiurile de masline extravirgine produse de Frantoio Muraglia, ai garantia celui mai bun ulei de masline extra virgin, authentic, 100% Italian, monocultivar, produs din cele mai bune sortimente de masline italiene, Coratina sau Peranzana. Pentru ca maslinele din care se produc uleiurile Frantoio Muraglia au o singura tara de origine (Italia, Puglia), ai garantia unui nivel de calitate greu de egalat, cu o aroma, culoare, textura si prospectime care debordeaza de consistenta.

Pentru a se asigura ca produsele sale pastraza nealterata promisiunea unei calitati remarcabile,  Frantoio Muraglia deruleaza constant teste organoleptice si chimice, iar cei care le cumpara au garantia ca primesc un produs de super calitate, un produs 100% Italian, 100% extra virgin, obtinut prin presare la rece si liber de orice aditivi sau contaminanti. Dincolo de asta, un laborator independent analizeaza constant uleiurile de masline produse de Frantoio Muraglia pentru a le confirma calitatea si autenticitatea.

ulei de masline frantoio muraglia

In plus, calitatea si distinctia uleiurile de masline produse de Frantoio Muraglia au fost recunoscute de-a lungul timpului prin numeroase distinctii si premii internationale, acordate de asociatii si organizatii importante pentru industria uleiului de masline, precum New York International Olive Oil Competition.